Librariile si farmaciile au aceleasi drepturi

Treceam zilele trecute pe bulevardul principal al zonei în care locuiesc şi nu mică mi-a fost mirarea când am observat că s-a deschis o altă farmacie, în condiţiile în care farmaciile, 4 la număr, sunt la distanţă de 100 m fiecare. Ce-i drept, în acel loc se afla înainte o sală de jocuri electronice. Probabil că au fost multe dureri de cap atunci când s-au văzut bani pierduţi şi s-a decis ca este momentul pentru o tratare cu o nouă farmacie. Nu erau destule. 🙂

        Mă întreb, de ce un nou brand de farmacie, în loc de o librărie, de exemplu? Sau şi mai frumos, o bibliotecă? Nu ştiu dacă ştiaţi, dar Timişoara suferă de biblioteci. Pot fi numărate pe degete cele care sunt. Nu dau nume, consumatorii de cultură le cunosc. Nu acelaşi lucru se poate spune despre farmacii. Sunt zone în oraş în care acestea se află efectiv una lângă alta şi zone în care trebuie parcurs ceva drum pentru a găsi una şi nu, nu exagerez atunci când spun asta.

        Vreau să clarific din capul locului, pentru cei care nu ştiu sau confundă diferenţa dintre o  librărie şi o  bibliotecă.

      La librărie mergi pentru a-ţi cumpăra cărţi. Da, ştiu, mulţi nu mai fac efortul acesta de când cu online-ul. De ceva timp, unele librării au adoptat stilul cozy (confortabil) în care poţi savura un ceai în timp ce te delectezi răsfoind o carte. Ei bine, la stilul acesta de librării mă refer atunci când spun că îmi doresc mai multe. Ca un post scriptum, nu înţeleg oamenii care îşi dau întâlnire în locuri de genul pentru a discuta te miri ce. Şi nu, nu discuţii despre cărţi. Pentru aia sunt cafenelele, dar să revenim la oile noastre.

librariile si farmaciile au aceleasi drepturi

          La bibliotecă mergi pentru a împrumuta cărţi pe o perioadă, determinată.Nu sunt ale tale, le iei acasă şi acolo le uiţi. De asemenea, şi la bibliotecă poţi sta şi studia, diferenţa fiind aceea că poţi pleca acasă cu cartea, fără a o plăti.

librariile si farmaciile au aceleasi drepturi

        Am un set ca la tenis, dar de întrebări. De ce nu se doreşte deschiderea a mai multor librării de genul celei menţionate mai sus? Sau biblioteci, poate pentru fiecare meserie/domeniu în parte? De ce să nu avem o librărie în fiecare zonă a oraşului? Pentru că avem Biblioteca Judeţeană şi ea le cuprinde pe toate? Not fair enough, cum ar spune americanul. Pentru că nu este cerere şi nu ar avea acelaşi profit pe care îl au farmaciile? Pentru că farmaciile te ajută să tratezi o durere pe când o librărie/ bibliotecă nu? Şi mintea cine o mai antrenează? 🙂

          Costă prea mult investitul în cărţi, vor spune unii. Dar investitul în medicamente nu? Întreb eu. Nu îţi cere nimeni să cumperi o carte, o poţi doar savura alături de un ceai. Crede-mă, dacă ai o carte incitantă şi captivantă în mână, o citeşti de 2 ore şi se apropie ora închiderii, o vei cumpăra pentru a afla deznodământul ei. Eu aşa aş face. „Dar nu toată lumea e ca tine“ , vor spune haterii. Doamne ajută! 🙂

       Sunt persoane şi persoane, toţi avem păreri şi opinii diferite, din fericire. Dar consider că dacă această idee s-ar implementa, mulţi oameni ar fi fericiţi. Ştii care oameni ? Acei oameni care atunci când cumpără sau primesc o carte e ca şi cum de fiecare dată e Crăciunul pentru ei. Scriu despre acea categorie de oameni care tratează cărţile ca pe nişte adevăraţi prieteni. Pentru că asta sunt cărţile, prietenii pe care, metaforic vorbind, îi poţi deranja la orice oră şi cere un sfat. Oh, şi ce mai sfaturi dau dânsele. 🙂 Mi-ar plăcea să se conştientizeze faptul că aşa cum un medicament îţi tratează durerea, o carte îţi îmbogăţeşte cele mai de preţ organe: mintea şi sufletul.

         „ O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar.”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s