Vietnam-ul altfel

Vietnam altfel

Salut!

Această postare va fi diferită de tot ceea ce am scris până acum. De ce sau în ce sens, poate te întrebi. Probabil nu sunt singura care îşi doreşte să ajungă în ţări neobişnuite, să exploreze tărâmuri necunoscute şi să cunoască culturi atipice. Există o vorbă, nu am fost peste tot, dar este pe lista mea. Aşa cum este şi Asia pe lista mea.

              Un altfel de Vietnam

Până voi ajunge în Asia, însă, am o prietenă norocoasă care a ajuns acolo şi care a binevoit să-mi împărtăşească experienţa ei, aşa cum a simţit-o. Astăzi este despre Vietnam. Dar nu despre Vietnam-ul turistic, în care sunt prezentate toate locurile şi lucrurile mişto pe care le poţi vizita/face. Nu. Este despre Vietnam-ul obişnuit, de toate zilele.

Vietnam altfel

Este despre sărăcia din spatele luxului, despre modestia şi bunăvoinţa oamenilor, visuri greu de atins şi poveşti cu final amar.

Vietnam altfel

Vietnam altfel

Am vrut să cunosc Vietnam-ul prin ochii prietenei mele, prin urmare, i-am adresat câteva întrebări pentru a-l descoperi timid şi curios în acelaşi timp.

  1. Draga mea, ai ajuns în Asia, un continent pe care acum ceva timp nu te-ai fi gândit că îi vei trece pragul. Ce oraşe mistice din bătrânul Vietnam ai vizitat?

Au fost patru la număr, şi acestea sunt următoarele: Hoi ‘ An, Ho Chi Min, Da Lat (mi-a plăcut cel mai mult) şi Phu Quoc.

  1. Ce te-a impresionat cel mai mult din cele văzute?

Aş putea spune totul, dar aleg paradoxul şi linia fină dintre sărăcie şi bogăţie. Faptul că centrul oraşului este un lux, iar periferia lasă de dorit. Chiar dacă este de la sine înţeles faptul că periferiile oraşelor sunt sărăcăcioase, aici discrepanţa este mult prea mare.

  1. Cum sunt oamenii?

Sunt aşa cum ar trebui să fie toţi oamenii. Modestia şi bunăvoinţa sunt cele care primează. Pentru a da un exemplu concret, m-am aflat într-o zi la un restaurant, cerusem lime, stocul era terminat, iar doi tineri aflaţi la o masă alăturată auzind, mi-au dat lime-ul de pe farfuria lor. Sharing is caring probabil că era deviza acestora.

Un alt exemplu se referă la bacşis. Dacă le lăsam la o comandă de 100 lei, 12 lei bacşis, ospătarii se întorceau şi îmi dădeau înapoi banii, pe motiv că era prea mult. La noi ospătarii se uită urât dacă laşi 12 lei bacşis. Salariul lor minim pe economie este 130 $ / lună. La noi este triplu. Ar trebui să ne dea de gândit acest lucru.

Vietnam altfel

Viaţa de noapte este una nebună, este foarte aglomerat. În Ho Chi Min am găsit o murdarie greu de imaginat şi un miros greu.

Vietnam altfel

Dar cred că cel mai mult m-a impresionat lipsa educaţiei. Am cunoscut o tânără, un ghid turistic, care la 19 ani avea 2 joburi pentru a-şi permite să studieze deoarece părinţii nu o ajutau financiar. Lacrimile mi-au curs şiroaie. Cei mai mulţi au o educaţie precară, nu îşi permit să studieze, iar cei care îşi permit, aleg să nu studieze în Vietnam, ci pleacă în alte ţări, precum Singapore sau Japonia.

  1. Ai preferat să mergi în locurile vizitate de către turişti sau în cele obişnuite?

Am fost în ambele părţi, însă am ales mai mult să merg în cele neturistice. Voiam să văd cum este viaţa lor de zi cu zi, cum se trăieşte. Am putut observa faptul că cei mai mulţi pescuiesc, gătesc pe stradă în condiţii mai puţin igienice. Însă mâncarea este foarte gustoasă! Vietnamezii fac comerţ cu orice! Aceştia aflându-se încă sub regim comunist, comerţul este singurul lucru permis.

Vietnam altfel

  1. Te-ai simţit în siguranţă?

Da. La orice oră din zi şi din noapte era plin de oameni pe stradă, străzile fiind în permanenţă luminate.

  1. Povesteşte-mi puţin, ce obiceiuri specifice ai găsit?

Ceea ce am putut observa a fost faptul că sunt foarte spirituali. În fiecare seară la ora 22:00 aveau rugăciune. Tarabele se deschideau la ora 06:00 dimineaţa şi erau deschise până târziu în noapte. Ceaiul servit era mereu din partea casei, şi uneori ofereau şi platou cu fructe. Familiile la ceas de sărbătoare, dar nu numai, poartă un port popular numit „Oo Doi”.

Vietnam altfel

Vietnam altfel

  1. Care a fost cel mai ciudat fel de mâncare pe care l-ai mâncat?

În ceea ce priveşte partea culinară, în primele zile a fost un chin. Cred că mai degrabă ar trebui să mă întrebi ce NU am putut mânca. Fii atentă: Pacheţele de primăvară care conţineau următoarele: frunză crudă, foaie de salată şi coriandru. Folosesc coriandru foarte mult. Şi orez!

Vietnam altfel

Vietnam altfel

  1. Ai merge singură în Vietnam?

Din punctele de vedere mai sus menţionate, da. Dar drumul este foarte obositor, aşa că asta m-ar determina să spun nu.

  1. Apreciezi mai mult acum ceea ce ai decât o făceai înainte?

Da, cu siguranţă! Sunt norocoasă din punct de vedere al regimului, al situaţiei politice aşa cum este ea, din punct de vedere al dezvoltării şi educaţiei! Pe de cealaltă parte, însă, am realizat că nu suntem atât de uniţi şi binevoitori precum ei.

10. Te-a schimbat în vreun fel această călătorie?

Categoric! Acum nu mă mai plâng atât de mult. Nu mai am filme de genul – De ce n-am studiat la Londra şi alte minuni de genul. Sunt mult mai recunoscătoare pentru ceea ce am.

Prin urmare, cu siguranţă orice loc nou vizitat te poate schimba, te poate face să vezi şi să conştientizezi lucrurile într-un mod diferit faţă de credinţele actuale.

Aprecierea şi Recunoştinţa cred că ar fi valorile pe care toţi le-am preţui mai mult dacă am merge într-o ţară precum Vietnam-ul. Am spus şi în trecut, ne plângem de nimicuri, de lucruri materiale, uitând aproape întru totul faptul că suntem liberi şi educaţi este un privilegiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s